Bina semula cache Ikon di Windows 8/7

Sekiranya anda mendapati bahawa satu atau lebih ikon anda tidak dipaparkan dengan betul, atau Cache Ikon anda rosak, anda mungkin ingin membina semula Ikon Cache . Icon Cache atau IconCache.db adalah fail pangkalan data khas yang digunakan Windows untuk menyimpan salinan setiap ikon. Apabila Windows perlu melukis ikon, ia menggunakan salinan dari cache dan bukannya mengambil gambar ikon dari fail aplikasi asal. Ini membantu menjadikan Windows menarik ikon dengan lebih pantas.

Bina Semula Ikon Cache

Di Windows 8 , Windows 7 dan Windows Vista , fail IconCache.db ini terletak di:

C: \ Users \ Nama Pengguna \ AppData \ Local \ IconCache.db

Manakala, ia berbeza pada versi Windows yang lebih lama iaitu Windows XP.

cache ikon

Sekiranya anda mendapati Windows memaparkan ikon di desktop dengan cara yang salah, anda boleh membersihkan & membina semula Ikon Cache Di Windows.

Sekiranya anda perlu membina semula cache Ikon, Buka Penjelajah Fail> Pilihan Folder> Paparan untuk menunjukkan Fail Sistem Tersembunyi. Seterusnya, pergi ke folder C: \ Users \ Username \ AppData \ Local dan hapus fail IconCache.db yang tersembunyi . But semula. Tindakan ini akan membersihkan dan membina semula cache ikon.

Terdapat juga cara lain untuk melakukannya, sekiranya kaedah di atas tidak sesuai untuk anda.

Bunuh proses Explorer.exe. Di Windows 7, klik butang Mula> Tahan Ctrl + Shift & Kanan Klik pada kawasan kosong di Menu Mula> Klik "Keluar Penjelajah". Di Windows 8, anda boleh melakukannya melalui Pengurus Tugas.

Buka tetingkap arahan, ketikkan setiap yang berikut dan setelah setiap perintah, tekan butang Enter:

cd / d% userprofile% \ AppData \ Local attrib –h IconCache.db del IconCache.db mulakan explorer

Cache Ikon Windows anda akan dibina semula.

Anda juga mungkin ingin melihat Alat Pembuat Cache Ikon perisian percuma kami untuk mengotomatisasi keseluruhan proses pembaikan cache ikon.

Pengguna Windows 10 mungkin ingin membaca - Bangun semula Cache Ikon, Kosongkan cache Thumbnail di Windows 10.

ikon-cache-pembina semula-alat