Cara menukar data Excel menjadi slaid PowerPoint

The Excel spreadsheet sering digunakan bersama-sama dengan PowerPoint persembahan untuk menghasilkan laporan bajet, rancangan perniagaan, maklumat inventori, laporan kewangan, laporan status projek, dan lain-lain Microsoft Excel spreadsheet boleh dikatakan salah satu alat yang paling baik digunakan untuk perakaunan dan perniagaan perancangan. Kami sering menggunakan helaian Excel untuk menganalisis data, merancang peristiwa, merancang audit, menghasilkan carta, mengira anggaran, merancang perbelanjaan, dan lain-lain. Untuk membentangkan laporan analisis ini yang dibuat dari Excel, kami menggunakan Microsoft PowerPoint untuk membuat persembahan profesional.

Lembaran Excel dan slaid PowerPoint digunakan bersebelahan dan, kami sering menyalin jadual dan carta dari Excel, dan menampalnya di slaid PowerPoint untuk membuat persembahan tayangan slaid. Tetapi, kami biasanya terus mengemas kini jadual excel dengan data baru secara berkala, dan dalam kes seperti ini, tidak menyenangkan untuk mengubah semua jadual dalam slaid PowerPoint. Halangan untuk mengemas kini perubahan yang dibuat dalam lembaran Excel ke slaid Powerpoint dapat dielakkan dengan menghubungkan data Excel dengan PowerPoint.

Tukar Excel ke PowerPoint

Nasib baik, Microsoft membenarkan anda menggunakan teknik penautan objek dan penyisipan yang juga dikenali sebagai OLE untuk menghubungkan data dari spreadsheet Excel ke slaid PowerPoint yang secara automatik akan mengemas kini persembahan Powerpoint setiap kali anda membuat perubahan pada lembaran kerja Excel. Dalam kes ini, lembaran Excel adalah fail sumber, dan maklumat dari objek Excel dihubungkan ke PowerPoint. Yang dikatakan, apa-apa perubahan pada fail sumber ditunjukkan secara langsung ke objek yang dipautkan di PowerPoint. Dalam artikel ini, kami menerangkan cara menyalin data dari lembaran kerja Excel dan memasukkannya ke dalam persembahan PowerPoint dengan kawalan bersepadu.

Salin dan tampal data Excel di PowerPoint

Anda boleh menyalin jadual data dari spreadsheet Excel dan menampalnya ke dalam persembahan PowerPoint anda. Namun, data di PowerPoint tidak diperbarui secara automatik ketika data spreadsheet diubah atau diperbarui.

Buka fail Excel yang ingin anda salin dan pilih semua data dalam fail yang ingin anda salin dengan menyeret kawasan data yang anda mahukan.

Pergi ke tab Laman Utama dan klik Salin.

Sekarang buka Microsoft PowerPoint dan buka persembahan slaid di mana anda ingin menampal data hamparan.

Klik kanan pada slaid dan pilih pilihan Tampal dari menu lungsur.

Anda boleh mengubah pilihan persembahan dengan mengklik ikon papan keratan.

Setelah selesai, klik Simpan untuk menerapkan perubahan.

Pautkan lembaran kerja Excel ke PowerPoint

Menghubungkan spreadsheet Excel ke PowerPoint akan memasukkan semua kandungan fail sebagai objek ke dalam persembahan PowerPoint anda.

Buka Microsoft PowerPoint dan pergi ke tab Sisipkan

Klik Objek di bawah bahagian Teks.

The Insert Object kotak dialog muncul. Klik pada butang radio dengan pilihan Buat dari fail .

Tukar Excel ke PowerPoint

Klik butang Browse dan pilih spreadsheet Excel yang datanya ingin anda pautkan ke Powerpoint.

Pilih kotak Pautan dan klik Ok.

Ubah saiz snapshot spreadsheet dalam slaid dan klik dua kali pada spreadsheet untuk membuka fail di Microsoft Excel.

Pautkan bahagian data dalam Excel ke PowerPoint

Lancarkan Microsoft Excel dan buka hamparan yang ingin anda pautkan ke PowerPoint.

Pilih data yang ingin anda masukkan ke slaid PowerPoint dengan menyeret kawasan data.

Pergi ke tab Laman Utama dan klik Salin.

Lancarkan PowerPoint dan buka slaid PowerPoint di mana anda ingin memasukkan data.

Pergi ke tab Laman Utama dan klik anak panah di sebelah pilihan Tampal.

Pilih Tampal Istimewa.

Dalam kotak dialog Paste Special , klik pada butang radio dengan pilihan Paste Link dan di bawah Paste Link As , pilih Objek Lembaran Kerja Microsoft Excel dan klik Ok.

Perlu disebutkan bahawa teknik OLE di atas tidak akan berfungsi jika fail sumber Excel dinamakan semula atau jika anda memindahkan fail sumber dari lokasi asal, kerana pautan tidak dapat mencari fail tersebut.

Itu sahaja.