Betulkan ralat aplikasi Explorer.exe pada Windows 10

Dalam catatan ini, kami akan memahami pelbagai Kesalahan Aplikasi Explorer.exe yang diketahui yang mungkin dihadapi oleh beberapa pengguna Windows semasa memulakan semula, mematikan atau memulakan PC mereka - dan kemudian mengesyorkan prosedur penyelesaian masalah yang dapat membantu pengguna Windows 10 menyelesaikan masalah tersebut.

Ralat Aplikasi Explorer.exe

Ralat Aplikasi Explorer.exe semasa mematikan atau menghidupkan semula komputer Windows 10 anda mungkin berbeza. Mesej ralat biasa akan dibaca seperti ini:

Arahan pada 0x #### merujuk memori pada 0x ####. Ingatan tidak dapat dibaca / ditulis.

Klik OK untuk menamatkan program.

The # tempat pemegang di dalam mesej ralat boleh menjadi apa-apa kombinasi nilai alpha-angka. Pada dasarnya, semuanya adalah kesalahan yang serupa yang dapat ditangani dengan penyelesaian yang agak serupa.

Ralat Aplikasi Explorer.exe

Prosedur penyelesaian masalah yang mungkin anda boleh cuba tanpa urutan tertentu untuk menyelesaikan masalah Kesalahan Aplikasi Explorer.exe ini adalah seperti berikut:

  1. Mulakan semula Penjelajah Fail
  2. Tukar saiz memori maya.
  3. Lumpuhkan Permulaan Cepat.
  4. Jalankan imbasan SFC / DISM.
  5. Lakukan operasi ChkDsk.
  6. Kemas kini Rangka Kerja Microsoft .NET.
  7. Jalankan Alat Diagnostik Memori.
  8. Periksa File Explorer untuk menambah masalah
  9. Imbas PC untuk perisian hasad.

Sekarang, mari kita selidiki perincian untuk penyelesaian yang disyorkan.

1] Mulakan semula Penjelajah Fail

Mulakan semula Windows Explorer

Mulakan semula Penjelajah Fail dan lihat apakah itu membantu anda. Anda harus membuka Task Manager, cari explorer.exe , klik kanan padanya dan pilih Restart.

1] Tukar saiz memori maya

Mengubah ukuran memori maya pada PC Windows 10 anda adalah kemungkinan penyelesaian untuk kesalahan aplikasi explorer.exe. Amalan terbaik adalah menyimpan memori maya 1.5 kali lebih besar daripada memori RAM anda.

2] Lumpuhkan Permulaan Cepat

Walaupun dalam kebanyakan kes Fast Startup adalah ciri yang mampu meningkatkan kelajuan permulaan - ia juga bermaksud bahawa PC anda tidak akan benar-benar mati. Oleh itu, anda mungkin mengalami masalah Wake-on-LAN, komplikasi dual boot dan virtualisasi, dan kod ralat rawak semasa prosedur permulaan.

Jadi, jika anda mengalami ralat aplikasi explorer.exe, mematikan ciri Permulaan Cepat pada Windows 10 dapat menyelesaikan masalah tersebut.

3] Jalankan imbasan SFC / DISM

Imbasan SFC dan DISM adalah alat penyelesaian masalah yang paling mudah digunakan yang dimasukkan ke dalam Windows 10. Alat ini boleh digunakan untuk memperbaiki fail sistem yang rosak atau rosak dan bahkan hingga tahap tertentu memulihkan kesihatan gambar Windows 10 yang dipasang.

Untuk tujuan kemudahan, anda boleh membuat fail kumpulan imbasan SFC / DISM dan kemudian jalankan kedua-dua alat tersebut dalam satu. Ini caranya:

Buka Notepad - salin dan tampal perintah di bawah ini ke dalam penyunting teks.

@ echo off date / t & time / t echo Dism / Online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup Dism / Online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup echo ... tarikh / t & masa / t echo Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / PemulihanGema kesihatan ... tarikh / t & masa / t echo SFC / scannow SFC / tarikh imbasan / t & masa / t jeda

Simpan fail dengan nama dan tambahkan pelanjutan fail .bat - contohnya; SFC_DISM_scan.bat.

Jalankan berkali-kali file batch dengan hak istimewa admin (klik kanan fail yang disimpan dan pilih Jalankan sebagai Pentadbir dari menu konteks) sehingga ia tidak melaporkan kesilapan - pada ketika itu anda kini boleh menghidupkan semula PC anda dan melihat apakah masalahnya telah diselesaikan.

4] Lakukan operasi ChkDsk

Anda mungkin menghadapi ralat aplikasi explorer.exe jika cakera keras komputer anda rosak atau tidak disusun semula dengan baik - dalam hal ini, anda boleh memulakan operasi ChkDsk. Setelah prosedur selesai, anda boleh menghidupkan semula PC anda dan melihat apakah masalahnya diselesaikan.

5] Kemas kini Rangka Kerja Microsoft .NET

Jurutera Microsoft telah menunjukkan bahawa menggunakan aplikasi yang dirancang menggunakan versi Microsoft .NET Framework sebelumnya dan menerapkan beban memori yang berat padanya, dapat memicu pesan kesalahan aplikasi exporer.exe.

Dalam kes ini, memuat turun dan memasang .NET Framework versi terbaru pada PC anda dapat menyelesaikan masalah tersebut.

6] Jalankan Alat Diagnostik Memori Windows

Alat Diagnostik Memori Windows

Alat Diagnostik Memori di Windows 10 mengimbas memori sistem anda untuk sebarang masalah yang berpotensi dan memberi anda penyelesaian yang disyorkan, yang membolehkan anda melakukan tindakan selanjutnya.

Oleh kerana ralat ini berkaitan dengan memori, anda boleh mencuba menjalankan Alat Diagnostik Memori dan melihat apakah itu membantu. Ketik mdsched dalam Mula cari dan tekan Enter untuk membukanya.

7] Periksa File Explorer untuk menambah masalah

Add-on yang dipasang dapat menimbulkan masalah. Periksa sama ada anda telah memasang pembantu atau tambahan pada penjelajah anda. Nyahpasang atau lumpuhkannya. Selalunya, bahkan pelanjutan shell pihak ketiga boleh menyebabkan Explorer mogok pada tindakan tertentu. Beberapa program menambah item ke menu konteks klik kanan.

Untuk melihatnya secara terperinci, anda boleh memuat turun utiliti perisian percuma Nirsoft ShellExView . Ini akan membolehkan anda melihat & melumpuhkan sambungan shell pihak ketiga yang disyaki. Dengan menggunakan kaedah percubaan & ralat, anda boleh melumpuhkan / mengaktifkan pelanjutan untuk mencuba dan mengenal pasti apakah ada yang menyebabkan masalah.

Sekiranya anda mahu, anda boleh boot di Clean Boot State dan cuba mengenal pasti pesalah secara manual.

8] Imbas PC untuk perisian hasad

Jangkitan virus dan aplikasi jahat lain boleh menyebabkan kesalahan aplikasi explorer.exe. Virus mempunyai kemampuan untuk menggandakan dan merebak ke seluruh sistem anda. Menjalankan imbasan anti-virus sistem penuh dapat membantu menghilangkan virus / perisian hasad jika ada di PC anda dan mungkin menyelesaikan masalah ini.

Sekiranya tidak ada yang membantu, anda boleh melakukan Pemulihan Sistem dan melihat apakah itu membantu anda.

Ralat Aplikasi Explorer.exe