Cara memeriksa Hard Drive apa yang anda ada di Windows 10

Sebilangan besar pengguna mempunyai komputer riba atau komputer meja, tetapi mereka tidak tahu apa jenis peranti storan yang mereka gunakan. Sebagai contoh, SSD membuat perbezaan prestasi yang besar berbanding HDD. Dalam catatan ini, kami akan menunjukkan cara memeriksa Hard Drive apa yang anda ada di Windows 10.

Cara memeriksa Hard Drive yang anda ada

Hard Disk apa yang saya ada? Adakah saya mempunyai Pemacu SSD, HDD, atau Hybrid? Bagaimana untuk memeriksa Spesifikasi & RPM Hard Drive komputer Windows anda? Ini adalah beberapa soalan yang akan kami cuba jawab menggunakan penyelesaian terbina dalam dan aplikasi perisian percuma.

 1. Menggunakan Pengurus Peranti
 2. Menggunakan Alat MSInfo32
 3. Menggunakan PowerShell
 4. Menggunakan alat pihak ketiga

Tidak semua alat dapat memaparkan RPM dan jenis media cakera keras. Sebilangan dari mereka hanya menemui nombor model, sementara yang lain hanya dapat memberitahu anda RPM. Ketahuilah bahawa Solid State Drive tidak mempunyai RPM, iaitu, tidak ada piring berputar seperti HDD.

1] Menggunakan Pengurus Peranti

Perincian Cakera Keras Pengurus Peranti

Walaupun Pengurus Peranti tidak langsung menampilkan RPM atau jenis Cakera, ia dapat mempunyai perincian lain, termasuk nomor model perangkat penyimpanan.

 1. Gunakan WIN + X untuk membuka menu Power dan pilih Device Manager
 2. Navigasi pokok dan cari Pemacu Cakera. Kembangkannya
 3. Klik kanan pada cakera dan pilih sifat. Anda juga boleh klik dua kali untuk perkara yang sama.
 4. Tukar ke bahagian Butiran, dan kemudian pilih ID Perkakasan dari menu lungsur.
 5. Nombor model akan tersedia bersama dengan beberapa butiran lain. Jadi dalam kes ini, DISKST3500418AS. Oleh itu nombor modelnya adalah ST3500418AS

Perincian RPM Harddisk

Sekarang cari nombor model di Google atau di Amazon. Wwbsites seperti hdsentinel.com dapat memberi anda maklumat lengkap. Sekiranya pemacu adalah SSD , ia akan disebutkan secara eksplisit.

2] Menggunakan Alat MSInfo32

Maklumat Sistem MSinfo32

Anda juga boleh menggunakan alat msinfo32 di Windows untuk mencari pengeluar dan nombor model. Setelah anda membuat carian di Google atau mana-mana laman web yang menawarkan perincian berdasarkan nombor model perkakasan. Kadang kala nama model dalam senarai akan memasukkan SSD dalam alat MSInfo32. Jika tidak, anda perlu mencari melalui nombor model peranti.

3] Menggunakan PowerShell

Penyimpanan Jenis Media Perintah Powershell

 1. Gunakan WIN + X untuk membuka menu kuasa dan pilih Admin PowerShell untuk melancarkannya
 2. Taip dan jalankan arahan Get-PhysicalDisk
 3. Keluaran akan mempunyai lajur dengan nama Jenis Media.
 4. Periksa sama ada HDD atau SSD

Untuk mencari RPM menggunakan PowerShell, anda perlu menjalankan perintah berikut seperti yang disebutkan dalam utas ini.

$ ComputerName = ".", "." ForEach ($ C in $ ComputerName) {$ Hash = @ {"ComputerName" = $ C "namespace" = "root \ Microsoft \ Windows \ Storage" "Class" = "MSFT_PhysicalDisk" "ErrorAction" = "Stop"} Cuba { Dapatkan-WMIObject @Hash | Pilih-Objek -Property @ {N = "ComputerName"; E = {$ C}}, @ {N = "Speed ​​(RPM)"; E = {$ _. SpindleSpeed}}, DeviceID, @ {N = "Disokong"; E = {$ True}}} Tangkap {$ Obj = Objek Baru-Jenis-Nama PSObject -Property @ {"ComputerName" = $ ComputerName "Speed" = $ Null "DeviceID" = $ Null "Supported" = $ False} Tulis-Output $ Obj}}

Anda juga boleh menggunakan Disk Defragmenter dan Windows Command Prompt untuk mengetahui apakah itu SSD atau HDD.

4] Menggunakan alat pihak ketiga

Maklumat Cakera Kristal adalah alat yang berguna jika anda ingin memeriksa kesihatan cakera keras anda. Walaupun perisian tidak memberitahu tentang SSD atau HDD, ia dapat menunjukkan RPM peranti storan.

RPM Maklumat Cakera Kristal

Audit PC Percuma adalah alat percuma lain yang merupakan salah satu alat langka yang dapat mencari Jenis Media untuk peranti penyimpanan. Sebaik sahaja anda mencari bahagian cakera, kembangkannya, dan pilih jenis media untuk melihat apakah peranti storan adalah SSD atau HDD. Muat turunnya dari halaman rasmi.

Periksa Windows Hard Drive

HDD Scan adalah alat percuma untuk diagnostik cakera keras. Program ini dapat menguji peranti penyimpanan untuk kesalahan, sektor buruk, menunjukkan atribut SMART, dan RPM. Lancarkan alat, kemudian klik pada butang Alat> ID Drive. Ia akan menghasilkan laporan yang akan memasukkan RPM sebagai salah satu parameter utama. Muat turun perisian dari HDDScan

Sekiranya anda ingin menaik taraf ke SSD, tetapi tidak pasti sama ada konfigurasi SSD penuh berfungsi lebih baik atau HDD, maka baca panduan utama kami mengenai Pemacu Hibrid.

Saya harap sekumpulan alat yang disyorkan berguna untuk memeriksa Hard Drive apa yang anda ada di Windows 10.

Periksa Windows Hard Drive