Cara melumpuhkan Percepatan Perkakasan di Firefox dan Chrome

Istilah Percepatan Perkakasan bermaksud menggunakan perkakasan komputer untuk melakukan tugas dan fungsi tertentu lebih cepat daripada yang mungkin menggunakan perisian. Ini dapat meningkatkan prestasi aplikasi dengan ketara. Walaupun tetapan paling baik dibiarkan pada nilai lalai mereka di Windows, anda boleh jika mematikan atau mematikan Percepatan Perkakasan untuk aplikasi. Mematikan Percepatan Perkakasan sepenuhnya akan menjalankan aplikasi dalam mod rendering perisian, dan ini dapat mempengaruhi kinerjanya. Tetapi ada kalanya anda mungkin perlu mematikan pecutan perkakasan untuk aplikasi tertentu.

Kami telah melihat cara mengaktifkan atau menonaktifkan Percepatan Perkakasan di Internet Explorer dan cara mematikan Pecutan Grafik Perkakasan di aplikasi Office sekarang mari kita lihat bagaimana untuk menonaktifkan pecutan perkakasan pada penyemak imbas Firefox dan Chrome pada Windows 10.

Lumpuhkan pecutan perkakasan di Firefox

lumpuhkan pecutan perkakasan di Firefox dan Chrome

Untuk melumpuhkan Perkakasan dalam penyemak imbas Mozilla Firefox, buka penyemak imbas> Pilihan.

Sekarang di bawah bahagian Umum, tatal ke bawah sedikit untuk melihat Prestasi. Di sini hapus tanda centang Gunakan percepatan perkakasan apabila tersedia .

Mulakan semula Firefox.

Lumpuhkan pecutan perkakasan di Chrome

Untuk mematikan Percepatan Perkakasan dalam penyemak imbas Google Chrome, lancarkan penyemak imbas dan buka Tetapan.

Tatal ke bawah sedikit dan klik Tunjukkan Tetapan Lanjutan .

Di bawah Sistem, kosongkan " Gunakan pecutan perkakasan jika tersedia ".

Masalah krom Google

Mulakan semula Chrome.

Semoga ini dapat membantu!

lumpuhkan pecutan perkakasan di Firefox dan Chrome