Penyunting Kod Terbaik untuk Windows 10 yang mesti digunakan oleh setiap pembangun

Setiap perisian memerlukan editor untuk menulis kod. Setiap pembangun tanpa mengira pengalaman mereka mempunyai pilihan penyunting kod di mana mereka menulis kod tersebut. Sebilangan editor hanya menyokong satu atau dua bahasa. Beberapa editor juga menyokong pelbagai bahasa dan platform. Hari ini, kami akan menyenaraikan beberapa editor terbaik yang saya sendiri cuba dan sukai. Walaupun anda ingin mencuba editor kod perisian baru, senarai ini sesuai untuk anda. Pastikan perisian ini jauh lebih berguna daripada sekadar menyimpan sebagai fail txt. Anda boleh membina perkara dengan ini. Sekiranya anda berminat, beritahu saya di bahagian komen di bawah. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk memperkenalkan kepada pengaturcaraan.

Penyunting Kod Terbaik untuk Windows 10

Jadi, tanpa basa-basi lagi, mari kita mulakan dengan senarai perisian pengekodan percuma untuk OS Windows.

  1. Studio Visual Microsoft
  2. Kod Visual Studio
  3. Teks Luhur
  4. Notepad ++
  5. Atom
  6. SnipAway.

1] Microsoft Visual Studio

Penyunting Kod Terbaik untuk Windows 10

Nah, ini adalah versi Visual Studio yang berat. Ini dapat digunakan untuk menyusun program sederhana C ++ untuk membangun aplikasi berbasis cloud super berat untuk Azure. Ia juga dapat digunakan untuk mengembangkan aplikasi UWP untuk Windows 10 PC, Windows 10 Mobile, HoloLens, Mixed Reality, dan setiap platform Microsoft yang lain. Ini juga dapat digunakan untuk mengembangkan aplikasi UWP, Android, dan iOS menggunakan Xamarin.

Sokongan untuk sambungan dan ketersediaannya pada mesin MacOS menjadikannya lebih hebat. Walaupun anda memerlukan Mac untuk meniru aplikasi iOS yang dikembangkan di Xamarin dengan Xamarin Live Player, anda boleh menirunya secara wayarles ke peranti iOS anda seperti iPhone dan iPad anda juga.

Ia mempunyai tiga edisi yang tersedia untuk umum. Yang pertama adalah Komuniti, yang percuma untuk pengguna gunakan tetapi tidak mempunyai beberapa fungsi dari rakan lain. Yang kedua ialah edisi Professional. Yang ini mempunyai lebih banyak ciri daripada versi komuniti, tetapi kurang daripada yang ketiga. Versi Professional tidak percuma dan mempunyai bayaran. Edisi ketiga ialah edisi Enterprise. Ia adalah edisi Visual Studio yang paling banyak dimuatkan dengan perkhidmatan yang paling hebat seperti perkhidmatan Visual Studio Team Foundation dan banyak lagi. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenainya di laman rasmi.

2] Kod Visual Studio

perisian pengekodan untuk windows

Ini adalah IDE ringan dari pasukan yang sama di Microsoft yang menjadikan Visual Studio IDE. Tetapi ini berbeza. Anda mendapat banyak jenis bahasa yang disokong. Anda boleh membuat kod untuk PHP, Javascript, Typescript, C, C Plus Plus, C Sharp, dan banyak lagi. Ciri-ciri seperti IntelliSense menjadikannya lebih berguna bagi pembangun dan menolong mereka memperbaiki kesalahan menaip.

Pasukan di Microsoft mengatakan ini mengenai produk:

VS Code adalah jenis alat baru yang menggabungkan kesederhanaan editor kod dengan apa yang diperlukan oleh pembangun untuk kitaran edit-build-debug teras mereka. Code memberikan sokongan penyuntingan dan debug yang komprehensif, model yang dapat diperluas, dan penyatuan yang ringan dengan alat yang ada.

Kod VS dikemas kini setiap bulan dengan ciri baru dan pembaikan pepijat. Anda boleh memuat turunnya untuk Windows, macOS, dan Linux di laman web VS Code. Untuk mendapatkan siaran terbaru setiap hari, anda boleh memasang VS Code versi Orang Dalam. Ini dibina dari cawangan induk dan dikemas kini sekurang-kurangnya setiap hari.

Perisian ini percuma untuk digunakan oleh semua orang. Ia serasi dengan Windows 10, Linux dan macOS. Ia boleh didapati di sini di laman web rasmi Microsoft.

3] Teks Luhur

Teks Sublime adalah penyunting kod yang pantas dan penuh dengan ciri. Ia tersedia pada sistem operasi Windows 10, macOS dan Linux. Ia menggunakan API asli pada setiap platform dan memberi anda pengalaman terbaik. Tidak kira bila dan di mana anda menggunakannya, Teks Sublime hanya menyelesaikan kerja anda.

Ia tersedia dengan bayaran $ 70 untuk perisian. Versi percubaan dilengkapi dengan beberapa batasan, tetapi ia tetap menyelesaikan kerja anda, dan perbezaannya tidak terlalu banyak. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenainya di laman rasminya.

4] Notepad ++

Notepad ++ adalah versi tambahan dari Notepad. Tetapi ia sangat berbeza daripadanya. Ia mempunyai UI yang berbeza, dan UX terasa daripada Notepad. Ini jelas menyokong bahasa pengaturcaraan. Kurangnya penggunaan CPU dan sumber perkakasan lain, menjadikannya mudah alih dan berkuasa. Berdasarkan data di laman web rasminya, ia mengatakan mengenai perisian ini:

Berdasarkan komponen penyuntingan yang kuat Scintilla, Notepad ++ ditulis dalam C ++ dan menggunakan Win32 API dan STL murni, yang memastikan kelajuan pelaksanaan yang lebih tinggi dan ukuran program yang lebih kecil. Dengan mengoptimumkan rutin sebanyak mungkin tanpa kehilangan keramahan pengguna, Notepad ++ berusaha untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida dunia. Ketika menggunakan daya CPU yang lebih sedikit, PC dapat mengurangi dan mengurangi penggunaan daya, menghasilkan lingkungan yang lebih hijau.

5] Atom

Atom adalah penyunting kod sumber terbuka. Ia serasi dengan Windows 10, macOS dan Linux juga. Bahasa seperti C, C Plus Plus, C Sharp, CSS, PHP, Python, dll.

Di laman web rasminya, pasukan di Atom mengatakan ini:

Atom adalah penyunting teks yang moden, mudah didekati, tetapi dapat diretas ke inti — alat yang boleh anda sesuaikan untuk melakukan apa sahaja tetapi juga menggunakan secara produktif tanpa menyentuh fail konfigurasi.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenainya di laman web rasminya.

6] SnipAway

SnipAway: editor kod percuma untuk Windows dengan tema gelap

Sekiranya anda mencari editor kod percuma yang mudah untuk Windows 10/8/7, anda harus mencuba SnipAway. Sama ada anda sedang dalam pengembangan web atau pengembangan perisian, anda boleh menggunakan perisian percuma ini. Ia kaya dengan ciri, dan dilengkapi dengan tema gelap.

Keputusan

Semua penyunting kod atau IDE ini sama baiknya dengan yang lain. Kami sama sekali tidak berafiliasi atau berkaitan dengan mana-mana editor pihak ketiga yang disenaraikan dalam artikel ini. Pastikan anda memberitahu kami di bahagian komen supaya kami dapat membantu anda dalam pengaturcaraan.