Ralat tidak betul pada Windows 10

Sekiranya anda tersekat pada skrin log masuk Windows dan anda melihat mesej ralat The Handle tidak sah, anda perlu terlebih dahulu memastikan bahawa anda menggunakan bukti kelayakan yang betul untuk log masuk. Sekiranya anda yakin bahawa itu maka ia mungkin disebabkan oleh Kemas kini Windows yang salah dikonfigurasi yang menjadi penyangak. Dalam panduan ini, kami akan berkongsi bagaimana menyelesaikan masalah ini pada Windows 10. Mesej ini juga dapat muncul ketika anda mencuba menjalankan tugas pencetakan, menjalankan skrip, menyalin fail, dll. - tetapi dalam catatan ini, kami akan melihat bagaimana perbaiki ralat semasa log masuk.

Ralat tidak betul pada Windows 10

pemegangnya tidak sah

1] Shutdown dengan tombol Shift dan kombo butang Kuasa

  • Mulakan semula komputer anda jika dimatikan.
  • Pada skrin log masuk, tekan dan tahan kekunci Shift + butang Kuasa.
  • Jangan lepaskan sehingga skrin menjadi hitam, dan komputer dimatikan. Tunggu bunyi bip atau apa sahaja yang mengisyaratkan komputer riba anda telah dimatikan sepenuhnya.
  • Lepaskan butang Shift dan butang Power.
  • Mulakan komputer sekali lagi.

Jalan pintas ini akan menjadikan Windows 10 memuat kemas kini baru. Nampaknya ada beberapa kesalahan dengan kemas kini automatik, dan jalan pintas ini dapat diperbaiki.

Menekan kekunci Shift + Shutdiwn menyuruh PC melakukan penutupan penuh dan bukannya Hybrid Shutdown. Sekiranya anda menekan S hift + Restart akan membawa anda ke Advanced Startup. Dalam senario ini, kami tidak mahu melakukan boot ke Advanced Startup.

2] Boot ke Safe Mode dan nyahpasang kemas kini terkini

Nyahpasang Kemas kini Windows 10

Sekiranya penyelesaian di atas tidak berfungsi, sebaiknya nyahpasang kemas kini. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan boot ke Safe mode. Setelah masuk, pergi ke Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Lihat kemas kini dan sejarah> nyahpasang kemas kini. Pilih kemas kini terkini, dan pilih untuk menyahpasangnya.

Nyahpasang Kemas Kini Windows

Nyalakan semula komputer dalam mod biasa, dan kemudian cuba log masuk dengan akaun anda. Mudah-mudahan, anda tidak dapat melihat mesej ralat "Pegangan tidak sah" sekarang.

3] Jalankan DISM dalam Advanced Startup menggunakan CMD

Boot ke pilihan Startup Advanced, dan pilih Troubleshoot> Advanced Options> Command Prompt. Di sini anda boleh menjalankan alat DISM. Ia akan mengimbas komputer Windows anda untuk tidak konsisten. Ini biasanya disebabkan oleh pelbagai kegagalan perkakasan atau masalah perisian. Alat DISM berpotensi memperbaiki kerosakan itu.

4] Lakukan Pembaikan Permulaan / Pembaikan Automatik

Pembaikan Permulaan atau Pembaikan Automatik adalah pilihan lanjutan di Windows. Ia dapat menyelesaikan masalah yang menyekat Windows dari pemuatan biasa. Ia akan mengimbas fail sistem, tetapan pendaftaran, tetapan konfigurasi dan banyak lagi dan berusaha menyelesaikan masalahnya sendiri, secara automatik.

Boot ke pilihan Permulaan Lanjutan, dan pilih pilih Selesaikan Masalah> Pilihan Lanjutan> Pembaikan Automatik. Proses ini mungkin memerlukan sedikit masa, dan sistem anda mungkin juga boot.

Semasa Pembaikan Permulaan, anda perlu memilih akaun, dan log masuk dengan akaun Microsoft atau pentadbir tempatan anda untuk menyelesaikan prosesnya. Semasa log masuk ini, anda tidak seharusnya menerima mesej ralat "Pegangan Tidak Sah".

Beritahu kami jika ini membantu anda menyelesaikan ralat.

pemegangnya tidak sah