Cara Memotong atau Menyalin dan Menampal menggunakan papan kekunci atau tetikus di Windows 10

Potong, Salin, dan Tampal adalah perintah yang paling asas digunakan dalam komputer Windows. Ini adalah operasi yang sangat mudah, dan pengguna PC biasa mungkin mendapat sedikit penggunaan ini, tetapi ada banyak pengguna PC baru yang mencari cara memotong, menyalin atau menampal menggunakan tetikus atau papan kekunci. Oleh itu, kami, sekarang, akan menghidupkan dan mematikan, merangkumi tutorial Windows yang sangat asas untuk pemula.

Perbezaan Antara Potong dan Salinan

Perkara pertama yang pertama, ada perbezaan antara Memotong dan Menyalin sesuatu. Apabila anda memotong dan menampal gambar atau teks, anda benar-benar mengeluarkannya dari satu lokasi dan memasukkannya ke papan keratan anda, sementara menyalin akan membuat gambar atau teks pendua. Setelah disalin di papan keratan atau memori sementara anda, anda boleh menampalnya di mana-mana dokumen, fail, atau folder PC anda. Kami boleh menyalin hampir semua perkara dari Internet, tetapi tidak boleh memotong teks atau gambar dari web. Jadi pada dasarnya, kita menggunakan pilihan 'CUT' ketika kita ingin memindahkan gambar, teks, fail, atau folder dari satu lokasi ke lokasi lain, dan kita menggunakan 'Salin' ketika kita ingin membuat item pendua.

Apa itu Papan Keratan

Sebelum kita meneruskan, penting untuk memahami apa itu Papan Keratan. PC Windows dilengkapi dengan ciri yang disebut Windows Clipboard, yang menyimpan maklumat untuk sementara waktu, dengan itu membolehkan anda memindahkan atau menampalnya di beberapa lokasi lain. Data yang disimpan di papan keratan akan dipadamkan semasa anda memulakan semula atau mematikan PC anda. Ringkasnya, Clipboard digunakan untuk menyimpan data yang ingin anda tampal di beberapa lokasi lain dari PC anda.

Potong, Salin dan Tampal menggunakan Tetikus

twc

Untuk Memotong atau Menyalin fail atau folder di PC anda, cukup klik kanan butang tetikus anda dan pilih 'Potong' atau ' Salin '. Pergi ke folder di mana anda ingin mendapatkan fail atau folder, klik butang kanan tetikus anda dan pilih 'Tampal'.

Begitu juga, untuk Memotong atau Menyalin gambar dari satu folder ke folder lain, bawa kursor tetikus ke gambar, klik butang kanan tetikus anda, dan pilih pilihan yang diinginkan. Untuk menampal, pergi ke folder yang diinginkan, klik butang kanan tetikus anda, dan pilih 'Tampal'.

Untuk memotong, menyalin dan menempelkan teks menggunakan tetikus, pertama-tama anda perlu membawa kursor tetikus ke teks yang ingin anda salin. Untuk memilih teks, klik pada butang kiri tetikus anda, tahan, dan seret ke atas teks yang anda mahu pilih. Teks yang dipilih ditunjukkan dalam warna yang berbeza.

copy paste menggunakan tetikus 3Klik butang kanan tetikus anda dan pilih ' potong ' atau ' salin' . Untuk menampal teks, pilih ' Tampal'. The Tampal Pilihan , apabila ditawarkan, memberikan anda pilihan menampal tambahan seperti penyimpanan / membuang format, dan lain-lain

Potong, Salin dan Tampal menggunakan Pintasan Papan Kekunci

Walaupun mudah dan langsung untuk memotong, menyalin, dan menampal menggunakan tetikus, menggunakan pintasan papan kekunci selalu lebih mudah dan cepat. Tidak semua pengguna PC mungkin mengetahui jalan pintas papan kekunci - tetapi penting untuk mengetahui tentangnya supaya anda dapat berfungsi walaupun tetikus anda berhenti berfungsi.

  • Pintasan papan kekunci untuk Pilih semua- Ctrl + A
  • Pintasan papan kekunci untuk Cut- Ctrl + X
  • Pintasan papan kekunci untuk Copy- Ctrl + C
  • Pintasan papan kekunci untuk Paste- Ctrl + V.

Pilih fail, folder atau gambar, gunakan Ctrl + X atau Ctrl + C. Jangan buka folder tempat anda ingin menampal item dan tekan Ctrl + V. Sekiranya anda ingin memilih semua item dalam folder, tekan Ctrl + A dan kemudian gunakan pintasan papan kekunci potong, salin, tampal.

Untuk memilih sekeping teks menggunakan papan kekunci, pertama-tama anda perlu membawa kursor ke teks, tekan Ctrl + Shift, dan kekunci anak panah kiri atau kanan seperti yang dikehendaki. Terus tekan kekunci anak panah untuk memilih perkataan kanan atau kiri. Gunakan kekunci anak panah Atas dan Bawah untuk memilih perenggan. Sekiranya anda ingin memilih garis lengkap, bawa kursor ke hujung baris dan tekan Shift + Home pada papan kekunci anda.

Pindahkan atau Salin menggunakan Prompt Perintah

Sekarang, ini adalah kaedah untuk pengguna maju. Anda juga dapat menggunakan Prompt Perintah untuk Memindahkan atau Menyalin fail. Untuk melakukannya, pertama, perhatikan jalan fail atau folder yang akan dipotong atau disalin. Juga, perhatikan jalan folder tujuan.

Sekarang klik o Butang Mula di Windows 10 dan pilih Prompt Perintah. Sintaks yang akan digunakan adalah:

Untuk Salinan:

salin [/ d] [/ v] [/ n] [/ y] [/ z] [/ b] Sumber [/ b] [+ Sumber [/ b] [+ ...]] [Destinasi [/ a] ]

Untuk Bergerak:

pindah [/ y] [Sumber] [sasaran]

Sintaks dan perincian lain mengenai ini boleh didapati di TechNet di sini dan di sini.

Sekarang setelah anda mengetahui mengenai trik mudah ini untuk memotong, menyalin, dan menampal data dari satu lokasi ke lokasi lain, akan lebih mudah bagi anda untuk mengerjakan PC Windows anda.

Lihat siaran ini jika Salin dan Tampal tidak berfungsi.

Salin dan Tampal menggunakan papan kekunci