Cara melihat dan menghapus Sejarah Panggilan dan SMS dari Facebook selama-lamanya

Kita semua tahu berapa banyak kebenaran yang telah kita berikan kepada Facebook berkaitan dengan data peribadi. Mereka praktikal mengetahui segala-galanya tentang kami, dan itu bukan kerana kami terus menyiarkan semua perkara di Facebook, tetapi aplikasi mereka di telefon kami membaca segala-galanya tentang kami.

Saya telah menulis secara terperinci seberapa luas Sejarah Data Facebook dan semua maklumat yang tersimpan mengenai kami. Sekiranya anda memasang Aplikasi Messenger , maka anda akan memberi Facebook akses ke semua kenalan telefon anda. Facebook kemudian akan mempunyai akses ke semua panggilan telefon yang dibuat & SMS yang dihantar oleh anda, dan ia menyimpan log. Mari kita lihat bagaimana melihat dan menghapus sejarah Panggilan dan SMS dari Facebook selama-lamanya.

Dalam catatan ini, saya mengetengahkan Aplikasi Messenger. Ini adalah aplikasi khusus untuk perbualan orang ke orang yang tidak memerlukan pengenalan. Yang mungkin anda terlepas adalah berapa banyak yang dibaca dari telefon anda. Semasa pertama kali memasangnya di telefon anda, ia meminta secara khusus dua perkara-

Pertama, anda memerlukan kebenaran untuk membaca semua kenalan anda & menyegerakkannya dalam talian. Selama itu, aplikasi dengan jelas menyatakan bahawa semua Sejarah Panggilan dan SMS anda akan dimuat naik ke pelayan Facebook. Perkara kedua yang diminta adalah menjadi aplikasi pemesejan lalai anda yang bermaksud lagi; anda memberikannya akses lengkap ke semua SMS anda.

Berikut adalah tangkapan skrin dari tweet dari Dylan McKay, yang menemui butiran dalam Arkib Facebooknya.

Untuk mengetahui apakah ini berlaku untuk anda, ikuti langkah di bawah:

  • Buka Aplikasi Messenger, dan ketuk Profil yang berada di sebelah kanan atas.
  • Tatal untuk mencari Orang dan ketik padanya.
  • Di sini anda dapat melihat dua perkara penting.
    • Segerakkan Kenalan
    • Pemadanan Panggilan dan SMS yang berterusan.

melihat dan memadam Sejarah Panggilan dan SMS dari Facebook

Sekiranya ini dihidupkan, Facebook menyinkronkan panggilan dan SMS anda yang juga menyertakan nama, waktu, dan tempoh setiap panggilan. Sekiranya dimatikan, anda baik.

Pengumpulan data dapat dimatikan dalam pengaturan pengguna, dan semua riwayat panggilan dan teks yang dikumpulkan sebelumnya yang dikongsi di aplikasi akan dihapus, kata Facebook.

Hentikan Facebook daripada mengumpulkan sejarah Panggilan & Teks

Untuk menghapus semua panggilan sebelumnya dan pesan yang telah diselaraskan ke pelayan Facebook, matikan kedua tetapan tersebut, dan ia akan menghapus panggilan yang telah dikumpulkan sebelumnya, dan sejarah teks yang dikongsi di aplikasi.

Ketuk pilihan kedua - Pemadanan panggilan dan SMS berterusan . Ini akan memberi anda peringatan yang mengatakan " Jika anda mematikan panggilan, dan sejarah SMS Diunggah, anda tidak akan lagi melihat nama, dan foto kenalan anda ".

Walaupun Facebook mungkin ingin menggunakannya untuk memastikan pengalaman pengguna dan pengalaman panggilan berfungsi di Facebook, ia pasti telah mengambil semua data di pelayan mereka, dan ini adalah sesuatu yang tidak dapat diterima. Peringatan yang adil dari semasa ke semasa seharusnya disampaikan kepada pengguna.

Pastikan tidak pernah menghidupkan pilihan ini ketika anda harus memasang semula aplikasi atau bahkan ketika Messenger meminta anda, kerana mereka akan melakukannya, dan anda akan terperangkap lagi. Pastikan memuat turun data anda setelah beberapa lama, dan sahkan sama ada semua ini hilang.