Lokasi anda kini digunakan di Windows 10

Perkhidmatan Penjejakan Lokasi di Windows 10, akan memberitahu aplikasi di mana lokasi anda dan anda mungkin atau mungkin tidak mahu ini berlaku. Apabila mana-mana aplikasi menggunakan tetapan Lokasi untuk mengenal pasti lokasi anda, anda akan melihat ikon bulat di bar tugas anda. Ini bermaksud bahawa lokasi anda sedang digunakan pada Windows 10 .

Lokasi anda sedang digunakan 1

Lokasi anda sedang digunakan

Sekiranya anda tidak mahu peranti Windows 10 anda mendedahkan lokasi anda, anda boleh mematikan perkhidmatan ini. Untuk melakukannya, buka Tetapan> Privasi> Lokasi.

Lokasi anda sedang digunakan

Lumpuhkan Penjejakan Lokasi untuk setiap pengguna

Di sebelah kanan, anda perlu menukar slaid Lokasi dari kedudukan Hidup ke posisi Mati .

Apabila anda melakukan ini, perkhidmatan Pelacakan Lokasi untuk akaun anda akan dinonaktifkan dan aplikasi dan perkhidmatan tidak dapat meminta, lokasi dan sejarah lokasi anda.

Baca : Cara menetapkan Lokasi Lalai anda di Windows 10.

Matikan Penjejakan Lokasi untuk keseluruhan peranti

Sekiranya anda ingin mematikan sepenuhnya tetapan Lokasi, tepat di atas tetapan ini, anda akan melihat butang Tukar . Klik padanya dan tetapkan Lokasi untuk peranti ini sebagai Mati .

Apabila anda melakukan ini, lokasi untuk peranti anda ditetapkan ke Mati, dan perkhidmatan Lokasi akan dinonaktifkan untuk semua pengguna.

Kosongkan Sejarah Lokasi

Semasa berada di sana, anda mungkin juga ingin menghapus Sejarah lokasi pada peranti ini, dengan mengklik butang Hapus .

Pilih aplikasi yang boleh menggunakan lokasi anda

Di bawah ini, anda boleh memilih aplikasi yang dapat menggunakan lokasi anda. Di sini anda dapat mengawal tetapan lokasi untuk setiap aplikasi secara individu. Untuk melakukan ini, kedua-dua tetapan di atas harus ditetapkan ke Hidup.

aplikasi-lokasi

Geofencing

Tatal ke bawah lebih jauh dan anda akan melihat tetapan Geofencing. Geofence adalah sempadan geografi. Aplikasi akan menggunakan lokasi anda untuk melihat sama ada anda melintasi sempadan ini. Sekiranya ada aplikasi anda menggunakan fitur ini, anda akan ditawarkan pengaturan untuk menghidupkan atau mematikannya.

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengeraskan Tetapan Privasi Windows 10. Anda juga boleh menggunakan Ultimate Windows Tweaker kami untuk mengetatkan lagi privasi di Windows 10.

Lokasi anda sedang digunakan